?нтернет изпреварва печатните медии, но отстъпва на телевизията

Само за десет години ?нтернет изпревари безапелационно печатните медии в предпочитанията на германската аудитория, констатира FranKturter Allgemeine Zeitung. Средно германецът отделя 58 минути дневно за ?нтернет, 26 минути за четене на вестници и 18 минути за списания. Начело продължават да са телевизията /178 минути/ и радиото /151 минути/. Въпреки експанзията на ?нтернет използването на традиционните медии остава константно или леко изостава.

По обхват на аудиторията ?нтернет все още трябва да наваксва: дневно 40% германци сърфират, 60% четат вестник и 80% гледат телевизия. Но тъй като времето се увеличава по-бързо от обхвата, делът на медийното време в мрежата е нараснал през първото полугодие с една пета до 12%. От 9 минути през 1999 г. средното online време се е увеличило повече от ?ест пъти. Основен фактор за това е бързото разпространяване на DSL достъпа до ?нтернет. DSL потребителите са значително по-дълго време on-line в сравнение с тези, които все още използват модем или ISDN връзка. Тенденцията ще набира скорост, тъй като всяка година повече от 1 млн. потребители преминават към DSL.

?нтернет обществото се отличава значително от другите медийни жанрове: образователното равнище на неговите членове е далеч над средното, но заради големия лял на студентите доходите им са около средното. Читателите на вестници, напротив, имат средно образователно равнище и доходи над средните. В тематично отно?ение различните медии се използват целенасочено: за икономическа информация германците посягат най-напред към вестник, за политическа информация и спортни новини първо включват телевизора.

?нтернет е първият източник на информация за пътувания поради предимствата на интерактивната комуникация. В областта на музиката ?нтернет изпреварва телевизията и се приближава до челните позиции на радиото. В ролята си на пръв информационен източник Мрежата е направила най-голям скок през последните години в секторите здраве, икономика, метеорология и спорт.

Наред с обективните критерии за оценка обект на анкетата е и субективната значимост на медиите за хората. На въпроса От коя медиа не бихте се отказали? 44% от анкетираните посочват телевизията, 23% – ?нтернет, 13% – радиото, 8% – книгата, и 7% – ежедневника.

Нетният диапазон на ?нтернет в рамките на деня също се е променил значително през последните години. По брой на сърфиращите има две кулминации през деня – между 09.00-10.00 ч и 15.00-18.00ч. Вечер мрежата, както и другите медии нямат ?анс пред телевизията: в 20.00 ч 80% от германците сядат във фотьойла и гледат любимата си програма.

This entry was posted in IT, Internet. Bookmark the permalink.

Leave a Reply