На кого рекламираме в интернет

?нтернет аудиторията в България се превръща във все по-привлекателна таргет публика за рекламиране на стоки и услуги от различен тип. За това говорят няколко проведени през есента изследвания и статистически проучвания, последното от които е на агенция Ноема от началото на ноември.
На първо място получаваме потвърждение за броя на ?нтернет публиката в България, посочен наскоро от Computer Industry Almanach, който определи тази аудитория в страната на 1 600 000 ду?и. Според изследването на Ноема 21.2% от българите ползват ?нтернет, което е малко над горепосочената цифра. ?нтересно е, че 63% са мъже и само 34% жени. Половият дисонанс обаче се усеща в изключително по-малка степен в София и по-големите градове.
Възрастовите параметри на ?нтернет публиката доказват тезата, че това вече не е една огромна група тийнейджъри, защото те пораснаха. 70% от потребителите в страната са до 35 г., като основният сегмент е публиката от 20 до 35 г. Тоест това са предимно млади работещи хора, концентрирани в големия град, немалка част от които вече възприели т. нар. юпи култура. Последната характеристика ги прави интересни за рекламодателите поради факта, че тази култура включва идентифициране с определени марки, с начин на живот, с дадени потребителски желания. Склонността за по-лесно възприемане и запомняне на бранд информацията на младите юпита от своя страна прави ?нтернат публиката идеална среда за рекламодателите.
Доброто средно ниво на образованост на ?нтерент аудиторията се илюстрира с 35% от нея, притежаваща вис?е образование, 40% средно, а 20% основно. Четиридесетте процента със средно образование вероятно се дължат на големия сегмент от 20-35 г., който в момента все още приключва своето вис?е образование, но в основната си степен работи.
Важна характеристика на тази таргет аудитория са нейните доходи, които надхвърлят средните за страната, почти 50% от ?нтернет публиката е с доходи на домакинство 400-800 лв. на месец, а 14.3 % с доходи над 800 лв.
Особено интересен е процесът на разпространение на ?нтернет потреблението извън столицата, в по-малки градове. В сравнение със статистики на TGI от есента на 2003 г. процентът на ?нтернет публиката в София сега за сметка на тази в провинцията е спаднал почти 2 пъти.
Показателно за едно друго важно за рекламиращите B2B продукти и услуги явление – превръщането на ?нтернет в бизнесмедиа и в България, са статистиките за аудиторията над 35 години. Тя съставлява 25% от цялата публика, което доказва стабилно и постоянно навлизане на ?нтернет в офиса, сред мениджърите на средно и вис?е ниво. Фигурата на модерния мениджър неизменно включва личния компютър с ?нтернет, поща и достъп до корпоративния уебсайт.

pari.bg

This entry was posted in Internet. Bookmark the permalink.

Leave a Reply