Конкуренцията между телекомите започна

“Кейбълтел” стана първата от десетте лицензирани компании за фиксирана телефония, която започна да предлага на абонатите си телефонни услуги в комбинация с интернет и кабелна телевизия. Услугата, известна като тройна, от вчера се предлага от “Кейбълтел” в част от столицата, а до края на годината тя ще може да се ползва още в Бургас, Шумен и Русе, съобщи главният изпълнителен директор Рон Финли. С това на практика започва истинската конкуренция за дома?ните абонати и големите клиенти между БТК и новолицензираните фирми.

Цените на разговорите са с 20-70% по-ниски от тези на БТК. Например абонат на “Кейбълтел” говори с друг абонат на компанията за 1 ст. без ДДС на минута, а за междуградските разговори цената е по 5 стотинки без ДДС. За сравнение тарифите на БТК, без ДДС, са 1 ст., ако абонатът има разговори до 20 импулса, и 9 ст. след надхвърляне на този лимит. За междуселищните разговори цените на БТК са между 5 и 13 ст. за минута, според зоната в която се намира градът.

“Кейбълтел” предлага три пакета с цена от 34.80 лв., 58.80 лв. и 82.80 лв. на месец, като в първите два пакета са включени телефонни разговори за 10 лв., а в третия – за 30 лв. За сравнение само таксата за телефон на БТК е 12 лв. Наскоро БТК също заложи на три пакета разговори, но само в собствената си мрежа, като по този начин се надява да увеличи абонатите. Новата услуга на “Кейбълтел” ще се предлага в София, в района между булевардите ” Вито?а”, “Патриарх Евтимий” и “Хр. Ботев”, както и в кварталите “Лагера”, “Люлин 10″ и частично в “Хиподрума”. До два-три месеца се очаква и останалата част от столицата да може да използва услугата. Еднократната такса, която се плаща от абоната, е 19 лв. Намеренията на “Кейбълтел” са да привлече между 15 и 20 хил. абонати в столицата до средата на следващата година. Засега подобна тройна услуга от кабелните оператори се предоставя единствено от SNET, известна доскоро като “Евротур САТ”, която предлага и цифрова телевизия. “Евроком кабел” пък чака лиценз за телефонна услуга, за да оформи пакета.

От декември “Кейбълтел” ще предложи две нови услуги за корпоративните клиенти, които ще позволят, ако обикновеният телефон в офиса не отговаря, абонатът да бъде намерен, като обаждането се прехвърля на друг негов номер. Новата услуга ще позволява дори разговори през мобилните оператори, когато абонатът е в чужбина. С тези услуги компанията се опитва да привлече част от големите клиенти на БТК, от които в момента идва значителна част от приходите на частния вече телеком.

“Кейбълтел” се превръща в първата компания – реален конкурент на БТК, която разполага със собствена инфраструктура. Нейната оптична мрежа е с дължина 1800 км в цялата страна. Компанията вече има споразумение с гръцката ОТЕ за свързване на мрежите, съобщи търговският директор Димитър Радев. Той обясни, че намеренията са да бъдат подписани договори с оператори от съседните страни и по посока на Германия, за да може чрез инфраструктурата на “Кейбълтел” да се осъществява пренос на данни и международни разговори. От компанията не изключват възможността да преговарят с “Мобилтел” и “Глобул” за предоставянето на мобилни разговори и взаимно свързване на мрежите им. Възможност за предоставяне на съвместна услуга – обикновен телефон и GSM, обсъжда и БТК. Засега намеренията на БТК за използване на лиценза за цифрова телевизия остават неясни.

dnevnik.bg

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

One Response to Конкуренцията между телекомите започна

  1. gf says:

    Добра рекламна статия, само че първи който предложиха подобни работи бяха Евротур Сат Тв и то преди повече от година. Да не говорим, че прословутите кейбълтел ги има в два квартала в София. Естествено това не спира маркетинговият им отдел да лъже както се полага на такъв.

Leave a Reply