?рландия е най-добрата страна в света за живот

?рландия е най-добрата държава в света за живеене според проучване на “?кономист интелиджънс юнит” (??Ю), измерващо качеството на живота в 111 държави. Амбициозният проект прави опит да измери щастието на жителите на държавите, като изхожда от принципа, че богатството не е единственият критерий човек да бъде доволен. ?ндексът на ??Ю, представен в сряда, включва данни за доходите, здравето, безработицата, климата, политическата стабилност, сигурността на работното място, равнопоставеността на половете, както и по думите на самото списание “свободата, семейния и обществения живот”. Всяка от тези категории е оценена от 1 до 10.

Дъждовна ?рландия събира високата обща оценка 8.33, далеч пред Швейцария, оценена с 8.07. Великобритания е чак 29-а с оценка от 6.92, пред Южна Корея, събрала 6.88. Най-нещастната държава, включена в класацията, е разтърсваната от политическа нестабилност и глад Зимбабве, оценена едва с 3.89. Въпреки че цифрите са относителни, опитът да бъде посочена държавата, в която ще се живее най-добре през 2005 г., е представителен и показателен, коментира в. “Гардиън”.

“Макар и пови?ените доходи и раз?ирените възможности за индивидуален избор да са оценени високо”, посочва докладът, “някои от факторите, свързвани с модернизацията, като разру?аването на традиционните институции и на семейните ценности, имат негативен ефект. ?рландия печели, тъй като успе?но комбинира най-желаните елементи от новото – висок ръст на БВП, ниска безработица, политическа свобода със запазване на уюта на традиционния семеен и обществен начин на живот.

Успехът на ?рландия е показател за трансформацията на страната след влизането й в ЕС, посочва “Гардиън”. БВП на глава от населението – стандартна, сравнителна икономическа мярка, е четвърти в света – 36 790 долара срещу 31 150 за по-голямата си посестрима Великобритания, която в класацията на ??Я е последна сред 15-те стари членки на ЕС.

Другите големи държави в съюза – Франция и Германия, заемат съответно 25-о и 26-о място, докато Швеция, Дания ?талия и ?спания влизат в топ 10. САЩ, които имат втори в света БВП на глава след Люксембург, са 13, а другите големи световни икономики са още по-зле. Китай е в средата на класацията – 60-и, докато Русия с БВП от едва 9810 долара е на дъното, заемаща 105-о място.

“Резултатите от подобни проучвания привличат все по-голям интерес през последните години”, посочва ??Ю. “Отдавна е прието, че материалното благополучие не е адекватна мярка за качеството на живота. Парите са важни, но не са достатъчни за щастлив живот.” Освен ??Ю и други организации се опитват да измерят щастието на живот според субективни критерий, посочва “Гардиън”. Проучване на сп. “Ню Сайънтист” от миналата година установи, че най-много са щастливите хора в Нигерия, следвани от Мексико и Венецуела, а най-нещастни са жителите на Русия, Армения и Румъния.

В класацията България е на 57-о място, пред Румъния, която е 58-а, и след Турция – 50-а.

dnevnik.bg

This entry was posted in Life. Bookmark the permalink.

Leave a Reply