Третият GSM оператор тръгва от април 2005 г.

Първият официален разговор в GSM мрежата на Българска телекомуникационна компания (БТК) бе проведен днес, 17 ноември, в София. На демонстрацията присъстваха Главният изпълнителен директор на компанията Уилям Ейлуърд и вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев.

Двамата проведоха първия разговор от мобилен до мобилен абонат на третия GSM оператор. “За момента мрежата ни е активна само на територията на София, но много скоро тестови разговори ще се провеждат и в други градове в България. Ще спазим обещанието си и ще стартираме дейност най-късно през април 2005 година. Освен това не само ще изпълним изискванията на лицензията за 20% покритие на населението в срок от една година след издаването й, но и ще ги надхвърлим значително. На?ата цел е над 95%.”, категоричен бе Уилям Ейлуърд. Вторият разговор в мрежата на БТК бе?е до случайно избран журналист от присъстващите на пресконференцията.

Уилям Ейлуърд обяви, че БТК е поверила изграждането на основната част от мрежата на третия GSM оператор на китайския технологичен гигант Huawei. Компанията е избрана с конкурс сред още 7 водещи производители на оборудване на световния телекомуникационен пазар. По думите на Ейлуърд офертата на Huawei е била “най-добрата комбинация между високо качество и конкурентна цена”.

Третият GSM оператор ще предложи на клиентите си номера, започващи с код 087. Днес Главният изпълнителен директор Уилям Ейлуърд препотвърди намерението на компанията да стъпи на пазара на мобилни услуги с цени 20% по-ниски от предлаганите в момента на българския пазар. Според министър Василев “с дне?ния ден бележим важна крачка в развитието на българската телекомуникация.” От компанията обещаха и приятни изненади за старите абонати на Мобиком.

investor.bg

This entry was posted in Economics. Bookmark the permalink.

Leave a Reply