“Неквалифицираният труд във Великобритания изчезва до 10 години”

До 10 години във Великобритания няма да останат работни места за нискоквалифицирани или неквалифицирани служители, обяви най-авторитетното обединение на бизнеса на Острова – Конфедерацията на британските индустриалци. Прогнозата им, цитирана от в. “Дейли телеграф”, се основава на оценката на разрастващата се тенденция към изнасяне (аутсорсинг) на работни места от производствения и търговския сектор към развиващи се икономики, където разходите за персонал са минимални.

Пълният доклад по темата за работните места и аутсорсингът ще бъде представен в Бирмингам, където в понеделник започна двудневна конференция на британския бизнес. ?зследването е проведено сред 150 компании с общ брой на служителите 750 000 ду?и между 9 и 29 октомври тази година. Според предварително обявените фрагменти от доклада, 51 на сто от анкетираните вис?и мениджъри са признали, че процесът за извеждане на работни места извън страната се е ускорил. От конфедерацията обясняват, че феноменът аутсорсинг е напреднал до такава степен, че вече обхваща не само високотехнологичните компании и финансовия сектор, но и традиционни производства, където работата не изисква висока квалификация. По думите на ?ън Макафърти, главен икономист на организацията, противно на ?ироко разпространеното схващане, че call центровете са най-видния пример за аутсорсинг, данните сочат, че на тях се падат едва 14% от изнесените в чужбина работни места. В същото време изследването показва, че 87% от представителите на бизнес средите са изразили задоволство от опита и резултатите от аутсорсинга.

Според заключенията на експертите ?ндия и Китай остават най-популярните места за изнасяне на работни места и офиси. ?зточноевропейските страни все по-бързо ги настигат, превръщайки се в атрактивна дестинация за компаниите, стремящи се да минимизират разходите си. Генералният секретар на конфедерацията Дигби Джоус категорично отхвърля възможността за спасяване на работните места чрез протекционизъм, какъвто се опитва да прокара френският финансов министър Никола Саркози. “Това са напразни опити”, заяви той по време на откриването на семинара, на който присъстваха над 1000 представители на големия британски бизнес, както и канцлерът Гордън Браун, кандидатът за еврокомисар по търговията Питър Манделсън и Саркози. Вместо това Джоус призова за поощряване на допълнителната квалификация на работещите. От своя страна Джон Съндърланд, президент на бизнес организацията, остро разкритикува липсата на конкурентоспособност в Европа. Той отбеляза, че икономиката на ЕС се движи със “скоростта на охлюв”, с което обезсмисля заложените в Лисабонската стратегия цели, но в същото време отчете, че в последния доклад на Вим Кок се забелязват проблясъци и начало на осъзнаването, че съюзът трябва да промени поведението си, за да догони Америка.

dnevnik.bg

This entry was posted in Economics. Bookmark the permalink.

Leave a Reply