“Зимният туризъм залага на британците”

Британският пазар е на път да стане основният за зимните курорти, както германският “завладя” морските комплекси. Големите туроператори във Великобритания очакват да изпратят в България с 50% повече туристи през ски сезона 2004-2005, показват записванията до момента (виж графиката). Очакват се между 45 и 50 хил. гости от Острова. Това сочат прогнозите преди началото на започващата в понеделник туристическа борса – World Travel Market (WTM), в Лондон, на която България е представена с национален щанд от над 20 компании. Въпреки оптимистичните нагласи български хотелиери предупреждават, че тенденцията е да идват по-неплатежоспособни и все по-претенциозни гости.

Дали ще има наплив на британци зависи най-вече от снежната покривка, показват наблюденията на туроператорите. Затова в Боровец и в Банско са готови да произвеждат изкуствен сняг, а в Пампорово се правят инвестиции за такива ма?ини. В Банско очакват с над 50 на сто повече поданици на кралицата. Най-много туристи води “Болкан холидейз” – Лондон. Като официален туроператор на града компанията се надява да доведе близо 16 500 гости в зимните курорти. Планирана е чартърна програма по осем полета седмично от ?ест летища във Великобритания. Курсовете се осъществяват от авиокомпанията BH air. През миналия сезон фирмата е изпратила 10 500 туристи.

На увеличение между 20% и 50% се надяват и големите британски туроператори “Кристъл” и “Томсън” (които са част от ТУ?), “Томас Кук”, “?нгъмс”, “Нилсън” и “Май травел”. Над 75% от договорената база в зимните курорти вече е продадена, заяви Христо Колев, представител на “Томас Кук” у нас и управител на “Елит турс”. Той каза, че концернът ще води гости освен от Великобритания от Холандия, Белгия и за първа година – от Германия. Единствено “Фърст чойс” не прогнозира ръст.

Записванията на британския пазар са обнадеждаващи за хотелиерите. Резервациите до момента са изключително многобройни, каза Зденка Капчикова, управител на хотел “Снежанка” в Пампорово. Тя дори прогнозира, че британците ще бъдат с 60% повече. Капчикова съобщи, че туроператорът “Томсън” вместо по един от този сезон ще прави по три полета седмично до летището в Пловдив. ?зпълнителният директор на “Грандхотел Мургавец” в Пампорово Пламен Попов обяви, че ще посрещнат четири пъти повече британци през предстоящия сезон. Всички туроператори на Острова са продали купените от нас контингенти, каза Недялка Сандалска, изпълнителен директор на “Балкантурист” и мениджър по туризма в “MG корпорация” – собственик на хотел “Рила” в Боровец. Тя очаква още по-сериозно развитие на британския пазар през следващите години. Банско е нов и непознат курорт, но вече предизвика интереса на туристите от Острова, каза и Бойко Трайков, управител на хотел “Карол” в града.

Хотелиерите обаче се притесняват от възможните оплаквания от ло?о обслужване в зимните комплекси и от това, че британците не били склонни да оставят много пари в на?ите курорти. Според Зденка Капчикова с всяка година започват да идват все по-бедни британски туристи. Те не харчат много, но стават все по-взискателни, обясни тя. ?зискват високо качество и ниски цени. Подобно мнение изрази и Пламен Попов. Той се надява с инвестициите в нови хотели, писти и лифтове в Пампорово да бъдат привлечени богати любители на зимните спортове.

Наскоро британската преса също обяви, че зимните курорти в България са предпочитани от бедните и начинаещи скиори. Близо 70% от идващите англичани са начинаещи и не са от най-платежоспособните, казва и Костадин Коцов, изпълнителен директор на хотел “?глика палас” в Боровец. Той се надява с новите писти и лифтове в курорта да бъдат привлечени по-богати гости. Коцов смята, че трябва да се подобри обслужването в Боровец, за да не се повтаря загубата на добри клиенти като холандците и датчаните.

dnevnik.bg

This entry was posted in Travel. Bookmark the permalink.

Leave a Reply