Коментар за настоящите пазарни принципи в БГ

“…Вместо държавни монополисти сега имаме частни монополисти, които, за разлика от държавните, са по гъвкави и упорити в измислянето на начини за изстискване на пари. След време за сега?ната приватизация ще се говори като за насилствената колективизация едно време. Наличието на частни собственици не е гаранция за постигане на проспериращо пазарно стопанство. Трябва да има конкурентна пазарна среда, каквато в България практически липсва. Ние имаме примитивно псевдопазарно стопанство, в което двигателят не е капиталът и предприемаческата инициатива, а властническата позиция и свързания с нея явен или скрит монопол или принадлежността към някоя от многобройните бран?ови и териториални мафии….”
BlackNigger, forum@segabg

This entry was posted in Business, Thoughts. Bookmark the permalink.

One Response to Коментар за настоящите пазарни принципи в БГ

  1. maka says:

    А защо пък капиталът сам по себе си да е двигател и гарант за просперитет на конкуренцията?! Напротив – капиталът не трябва да бъде оставян “на самотек” и трябва да има регулаторни органи за защита на конкуренцията. Дали тези органи трябва да са бран?ови организации (със съответните рискове), или държавни (със съответните рискове), е друг въпрос.

    Капиталът винаги се е стремял към повече капитал. Над определени бизнес-мащаби, разнообразието на пазара и лоялната конкуренция повече вредят на корпорациита отколкото им помагат.

    Не е късно да бъдат създадени пазарите и конкуренцията, но някои състезатели вече стартираха предварително без да бъде засечен фал-старт. Те ще водят. Освен ако регулаторните органи не ре?ат иначе.

Leave a Reply