Британският туроператор “Одисей” навлиза в България

Шестият по големина туроператор във Великобритания – “Одисей уърлдуайд” (Odyssey Worldwide), навлиза в България и от следващия летен сезон ще предлага почивки по Черноморието. Това обяви управителят на “Хотелбедс” ООД Богдан Христов, който ще представлява компанията у нас. “Одисей уърлдуайд” е част от туристическия концерн Travel world vacantions, в който влиза и другият британски туроператор “Олимпик холидейз” (Olympic Holidays), специализиран в продажбите на пакети в Гърция, нейните острови и в Кипър.

“Одисей уърлдуайд” планира да раз?ири дейността си и обхвата на предлаганите дестинации и вижда добра перспектива в българския пазар, тъй като интересът към него във Великобритания постоянно нараства, каза Христов. Друга дестинация, която ще предлага за първи път, е Тунис.

Компанията очаква да доведе през лятото на 2005 г. около 3000 туристи в курортите Слънчев бряг и Златни пясъци. България и комплексите все още не са представени на интернет страницата на “Одисей”, но по думите на Христов това ще стане през януари, когато трябва да излезе третата бро?ура на фирмата за новия сезон. Тогава ще започнат и записванията за българското Черноморие. Програмата до България ще се осъществява с чартърни полети до Варна и Бургас със самолети на “Томас Кук еъруейз” и “Фърст чойс еъруейз”.

В края на лятото петият по големина туроператор във Великобритания – “Космос” (Cosmos), също обяви, че включва български курорти в каталозите си за 2005 г. Засега ще води туристи само в Слънчев бряг и Елените. Компанията има собствен чартърен авиопревозвач и е част от “Глобус груп” (Globus group). Тя също се представлява у нас от “Хотелбедс” ООД, което държи правата и за туроператора “Фърст чойс”. Богдан Христов посочи, че записванията на “Космос” вървят много добре и фирмата се надява да доведе между 7 и 10 хил. туристи. От тази година и другите два големи концерна на острова – “Томсън” (част от TUI UK) и “Май травел” (My travel), пращат летовници у нас. Сериозно присъствие вече имат “Томас Кук” – Великобритания, и “Фърст чойс”. Засега най-много британци пристигат чрез поделението на “Болкан холидейз” в Лондон.

През изминалия летен сезон туроператорите от Острова отчетоха рекордно увеличение на туристите за България – средно над 60%. Така гостите оттам се превръщат във втората по важност група за хотелиерите по българското Черноморие, след най-важния пазар за туризма ни – германския. “Фърст чойс” има близо три пъти увеличение на туристите. С компанията са пристигнали близо 50 хил. британци при 17 хил. през 2003 г. След опита си само от миналата година “Томас Кук” – Великобритания, отчете удвояване през сезон 2004, когато доведе около 20 хил. британци. ? тази компания планира да раз?ирява програмата си в България.

“Болкан холидейз” – Лондон, който най-отдавна продава почивки у нас, отбеляза близо 40% ръст на туристите, чийто брой достига около 130 хил. През изминалия сезон неговата дъщерна авиокомпания BH air е осъществявала рекордните 46 полета седмично до летищата във Варна и Бургас. ?зключително добър старт на продажбите за България имат и “Томсън” и “Май травел”.

dnevnik.bg

This entry was posted in Economics, Travel. Bookmark the permalink.

Leave a Reply