Пазарна икономика

“…По данни от “Мобилтел” за 2003 г. дружеството е имало печалба преди данъчно облагане, лихви по заеми и амортизация в размер на 272 млн. евро при продажби за 432 млн. евро. …” от Дневник.бг
———————
Малко компании в световен мащаб могат да се похвалят с оперативна печалба с процент по-висок от 20% спрямо общите приходи. Като се има предвид, че за Мтел сигурно работят едни от най-добрите данъчни специалисти в страната, барабар с част от бив?ите управляващи предполага се че успяват да укрият поне още 20-30% от реалните си приходи под формата на данъчно приспадащи се разходи при дарения, спонсорства и пр. Мтел са изключително печелив?а компания, благодарение на олигопола в страната и добре пазеният им интерес от намесата на други мобилни оператори в страната, с подкрепата на политици, адвокати и пр. люде. Мтел държат към 85% от приходите от мобилна телефония, макар да има само 70% пазарен дял към момента. За съжаление никак не глупавите ни политици, от които зависи да позволят по-бързото проникване на други конкуренти се ослу?ват и бавят по-бързото стъпване на БТК, които убеден съм най-накрая ще създадат подходяща среда за истинска конкуренция. В момента, като че ли Глобул се наложи сред по-неплатежоспособните клиенти, като студенти, ученици и пр., а Мтел при корпоративните и високо-ликвидни клиенти, така че пазара е разделен. Остава да дойде трети, като БТК, за който няма да има място за преразпределение, така че ще трябва да се бори за всеки от клиентите на сега съществуващите оператори. Мтел са ми изключително противна компания заради изключително и само комерсиалната си насоченост, като от реализираните печалби голяма част си се връща при австрийските, еврейските и руските си инвеститори, които най-малко ги ебе че изземват от ресурсите ни и остават колкото за развитие и поддръжка на мрежата. Само по-голямата конкуренция може да ги принуди да влагат повече от печалбата си отново в страната ни, за да се задържат на пазара.
Тънкият момент е че мобилните оператори, и най-вече Мтел са успяли да си изтъргуват гласуването на закон, който прави мобилните разговори за фирми данъчно-необлагаеми. Това създаде идеалните условия за фирмите, да говорят и раздават мобилни апарати за всичките си служители, задето целият им разход се приспада. Врътките с данъците са безброй, като основната им цел е да са по-изгодни за фирмите, отколкото за малкия индивид – това е ситуация често срещана за страни в преход, начело със Русия и САЩ, като диктуващи правилата на играта.
За неусведомените Глобул вече предлага възможност с/у 13лв. на месец да говорите неограничено в рамките на група от мин. 21 ду?и+.

This entry was posted in Economics, Politics. Bookmark the permalink.

Leave a Reply