“Беднякът Милионер” aka Slumdog Millionaire

Да попадна на случаен филм в ?нтернет и да се окаже попадение е все по-рядко възможен сценарии, освен ако не вложи? интелект и фокусирано внимание да филтрира? целия рекламен ?ум в пространството. Вниманието ми привлече новина, че индийски филм е номиниран за 11 престижни филмови награди в Европа и САЩ. Една справка в imdb.com показва текущ рейтинг от 8/10, което го прави най-високо оценения индийски филм по западните ?ирини! Фабулата на филма е почти тривиална, особено за филм идващ от ?ндия – бедно момче от гетата на Мумбай играе в предаването Стани богат и не ще? ли печели най-неочаквано топ-наградата, с което се превръща в национален герой в страна, където беднотията е ежедневие за огромната част от над 1милрд. ду?и! В случая не става дума за някакъв гений, а момче на коете живота се преплита по сложен и травмиращ начин, който да даде отговор на всичките въпроси, пред които е изправен в предаването. Режисьорът на филма – Данй Бойл (англичанин) много умело успява да спести на западноевропееца мелодраматични и музикални сцени, така досадни в повечето индийски филми и представя сюжета в увлекателна и динамична форма, така че да ме задържи напълно буден през 120-те минути, далеч след полунощ! Филма ми бе?е още по-симпатичен заради част от местата, на които лично имах ?анса да посетя Октомври 2007 по време на едномесечния ни ненормален трип с Боги Павлов.

С няколко думи бих препоръчал филма на приятели и познати, без притеснения че ще загубя 2 часа от времето им за филм, който силно провокира за морални дилеми, разсмива и увлича по оригиналния начин в разплитането на причините, довели до успеха на бедното и необразовано момче в Тв-играта Стани Богат. В огромна по размери и проблеми страна, като ?ндия амбициите, надеждите, възможностите се мултиплицират стократно на това, което сме свикнали в България. За един човек да участва в национално тв-предаване в ?ндия е нужен 150 пъти по-голям късмет и хъс, от това ако живее?е в България, примерно.

Гледайте филмчето, ще спите сладко и непробудимо освежени в размислите си провокирани от него :-)

This entry was posted in Movies. Bookmark the permalink.

One Response to “Беднякът Милионер” aka Slumdog Millionaire

  1. JaG says:

    Наистина много хубав филм. Гледах го преди седмица и останах много приятно изненадан от видяното. Определено си заслужава.

Leave a Reply