България – 12-а в света като привлекателно място за инвестиции

България е 12-та в света като най-благоприятно място за привличане на преки чужди инвестиции /ПЧ?/. Това става ясно от Световния доклад за инвестициите – 2005 г., изготвен от Конференцията на ООН по търговията и развитието /ЮНКТАД/ и програмата за развитие на световната организация ПРООН. Класацията е направена въз основа на специален индекс, включващ 12 показателя за водените в съответната държава политики за привличане на инвестиции, съобщи Нийл Буне, специален координатор на ООН за България. Пред нас са развити държави като САЩ, Великобритания, Канада, Норвегия, Сингапур, Китай и др.
България и Румъния са основните получатели на ПЧ?, насочени към Югоизточна Европа. Рекордните 5 млрд. долара, инвестирани в северната на съседка, се дължат основно на приватизацията на нефтопреработвателната компания “Петром” закупуването й от австрийската OMV. У нас пък високите нива на ПЧ? бяха достигнати след като “Телеком Аустрия” купи мобилния оператор “М-Тел”, а американският фонд “Aдвент” посредством “Вива венчърс” придоби 65 на сто от капитала на БТК, е отбелязано в доклада.
България трябва да се погрижи да не допусне ситуация за оттегляне на чужди инвеститори, препоръча Нийл Буне. Според президента на Б?БА Са?а Безуханова ако продължим да залагаме само на евтината работна ръка като стимул за привличане на ПЧ? много бързо бихме загубили своята конкурентоспособност. В тази връзка, смята тя, е време да вече да обръщаме внимание не толкова върху количеството на капиталовложенията, а върху тяхното качество.
България и страните от региона например вече нямат ?ансове да привлекат големи корпорации и класически производствени звена от сектора на високите технологии, защото още преди 10 години те са се установили в Азия. Страната ни обаче има перспектива да заеме друга ни?а в IT сектора – да привлече техни научно-развойни звена и експертни центрове за ноухау, които разработват най-новите продукти на световните IT гиганти. Тези инвестиции са и най-модерните в момента, но за целта България трябва да създаде подходящ тип бизнес среда и условия за тяхното развитие. От Б?БА, както и от Българската агенция за чужди инвестиции /БА?/ вече подготвят предложения за промени в Закона за инвестициите, с които да стимулират всичко това.
С привлечените 2.5 млрд. долара ПЧ? през 2004 г. България е сред първите страни в региона. Те представляват 21 на сто от всички инвестиции в Централна и ?зточна Европа и 2% от инвестициите на зелено в цяла Европа, каза Пенчо Ненов, зам.-изпълнителен директор на БА?. Прогнозите показват, че за 2005 г. общо инвестициите в страната ще достигнат 6 млрд. евро. От тях 2.5 млрд. евро ще са чужди вложения.

pressboard.info

This entry was posted in Business. Bookmark the permalink.

Leave a Reply