Financial Times: Чужденците предпочитат имоти не по Черноморието, а в Банско

Банско измести Черноморието от инвестиционната карта на британците, писа в последния си брой Financial Times. Внезапната поява на пиринския курорт на европейската ски-карта покачи бързо цените на земята в градчето. Цените на имотите обаче все още са сравнително ниски, като едностаен апартамент се продава за около 40 000 евро, а двустаен с дървен балкон в комплекс с басейн и сауна достига до 60 000-70 000 евро.
Насищането на Банско с нови жилищни и хотелски комплекси отвори вратите за инвестиции в другите околни селища, пи?е изданието. Вече се подготвят проекти за развитие на близкото Добринище, където цените все още са ниски. Там къща, построена с дърво и камък в традиционен стил, може да се намери за 20 000 евро, като цената може да се пови?и двойно след модернизирането й.
В момента на някои места Банско донякъде прилича на граница на дивия Запад заради бума в строителството. Бетоновози и кранове са паркирани в съседство с вече построени къщи и хотели. Според зам.-кмета на града ?вайло Рухов обаче Банско е по-малко опасно от курортите по Черноморието, защото заради близостта на националния парк се налагат някои рестрикции при строителството.
Стратегията е да се подобри инфраструктурата на курорта до стандарти, които ще позволят България да стане домакин на зимните олимпийски игри през 2014 г. За тази цел трябва да се построи четирилентова магистрала, която ще съкрати пътя от летището до Банско до по-малко от два часа. Междувременно през следващата година ще бъде открит нов граничен пункт с Гърция, който ще позволи за същото време да се стига и от летището в Солун до курорта, припомня Financial Times.
Софийската компания “Юлен”, която държи ски-съоръженията в курорта, инвестира 40 млн. евро в оборудване, специално проектирано за пистите и климатичните особености на склоновете на Пирин. Сред съоръженията освен кабинковия лифт са два седалкови лифта и оръдията за изкуствен сняг. Ски-картите са с микрочипове, които може да се четат от джобовете на ски-якетата, за да се избегне бърникането за вадене на карта пред контролите.

This entry was posted in Tourism. Bookmark the permalink.

Leave a Reply