Ръстът на БВП за първите девет месеца е 5.7 на сто

За деветмесечието на настоящата година брутният вътре?ен продукт на България нараства в реално изражение спрямо същия период на миналата година с 5.7%, съобщиха от Националния статистически институт (НС?). Само за третата четвърт на годината ръстът на икономиката на България спрямо периода юли-септември 2003 г. е 5.8 на сто, показват данните опт НС?.

Ръстът на икономиката показва положителното й развитие, коментира за “Дневник” Димитър Чобанов от ?нститута за пазарна икономика. Според него увеличението на БВП се дължи на развитието на всички сектори. За да се запази то за един по-дълъг период от време, трябва да се продължи с намалението на данъците и едновременно да се намали и процентът на преразпределение на БВП през бюджета, призова Чобанов.

Добавената стойност, реализирана в националната икономика за периода януари-септември, възлиза на 24.031 млрд. лева, или с 5.7 на сто по-висока от тази, достигната през деветмесечието на 2003 г. Брутната добавена стойност представлява разликата между стойността на произведените през даден период стоки и услуги (продукция) и стойността на изразходваните за тяхното производство стоки и услуги (междинно потребление). Само за третото тримесечие на годината създадената брутна добавена стойност се е увеличила с 5.5 на сто спрямо съответния период на миналата година.

В отрасловата структура на икономиката за периода юли-септември най-силно нараства относителният дял на добавената стойност, реализирана от сектора на услугите – от 52.5 на сто през третото тримесечие на 2003 г. тя достига 54.2 на сто през третото тримесечие на 2004 г., което представлява увеличение от 1.7 процентни пункта. Отраслите от индустриалния сектор реализират ръст на добавената стойност с 5.1 на сто, данните за строителството показват нарастване на добавената стойност със 7.0 на сто. Аграрният сектор също увеличава производствената си активност спрямо съответното тримесечие на предходната година, като ръстът на добавената стойност е 5.3 на сто.

Трябва да се обърне внимание, че данните за финансовите предприятия показват, че тяхната активност в икономиката се пови?ава значително. Разликата между лихвите, получени от тях по кредити, и лихвите, изплатени по депозити, нараства спрямо миналата година с над 30 на сто, коментираха от НС?. ?менно кредитната експанзия е основният двигател зад ръста на БВП, коментира и Димитър Чобанов. Другите сектори, които се развиват добре, са производството на храни, дървесна маса и хартия и металургия, заявиха от НС?.

Впечатляващ (от близо 20 на сто) е спадът на произведените обеми в сектора “Производство на електро- и топлоенергия”, показват още данните от НС?. Според Димитър Чобанов тази тенденция в съчетание с ръста на икономиката на България е показателна за може би подобрената енергийна ефективност в страната.

Стопанските субекти от обществения сектор намаляват относителния си дял за третото тримесечие на годината и създават 19.1 на сто от добавената стойност за икономиката. Повече от три и половина пъти е по-голям приносът на частния сектор, който създава 80.9 на сто от добавената стойност. ?нтересно е, че реалният стойностен обем на добавената стойност на обществения сектор намалява с 9.1 на сто спрямо трето тримесечие на 2003 г., докато за същия период частният сектор бележи реално увеличение с 9.7 на сто.

За индивидуално потребление на населението се изразходват 67.6 на сто от произведения БВП. При съпоставими цени показателят нараства с 4.1 процентни пункта в сравнение с третото тримесечие на 2003 г. Реалното увеличение на инвестициите (бруто капиталообразуване в основен капитал) е 12.0 на сто. Относителният дял на тази категория в БВП е 18.6 на сто.

dnevnik.bg

This entry was posted in Economics. Bookmark the permalink.

Leave a Reply