МВР погва сайтовете за безплатни филми

МВР и издателите на музика в България започват борба срещу ?нтернет-сайтовете, в които се предлага безплатна музика и филми. Това обявиха ген. Бойко Борисов, ?ефовете на НСБОП, полицията и на Асоциацията на музикалните продуценти Станислава Армутлиева след среща в МВР.
——————
Представителите на български звукозаписни компании обясниха, че вече са изготвили програма срещу ?нтернет-пиратството. Те обаче не пожелаха да разкрият подробности.
В момента масово се източват музика и филми, които се появяват в различни сайтове в глобалната мрежа дни, след като излязат на екран, казват експерти. Повечето дори са със субтитри и потребителите просто ги свалят на празни дискове. Така всичко им струва стотинки за разлика от оригиналните CD и DVD, които се предлагат на пазара.
Битката с виртуалното пиратство е почти невъзможна мисия. ?нтернет-доставчиците, чиито сървъри са пълни с безплатна музика, филми и софтуер, успе?но замитат следите си. Те местят офисите си и адресите на сайтовете си. Напоследък реагират на гоненията с тъй наречените динамични IP-та – ако днес източи? едно парче, утре файлът няма да е на същото място. Юридическият механизъм, който да докаже, че фрий-сървърите са търговски, също не е изпипан.

Трудно е да се докаже, че файловете на фрий-сървърите не са безвъзмездно качени от потребителя Х в полза на симпатичния му потребител Y. Дори МВР да спечели виртуалната част от войната – т.е., да затвори кранчето на безплатния даунлоуд, много трудно ще изпрати конкретния виновник в затвора.
Преди няколко месеца след 5-годи?на пауза България отново бе поставена в черния списък на САЩ на рисковите държави, в които не се защитават авторските права.
Вчера ген. Борисов подписа меморандум за съгласуване на действията срещу незаконните компактдискове с вицепрезидента на сдруженията на издателите на бизнессофтуер Бет Скот и със зам.-регионалния директор за Европа на Международната федерация на звукозаписната индустрия Стефан Кравчик.

segabg.com

This entry was posted in Internet. Bookmark the permalink.

Leave a Reply