Окрупнителни процеси в Българския ?нтернет

През изминалата седмица се случи нещо почти незабележимо сред бизнес-средите в България, но значимо за зрялостта на пазара и възможностите на Българския ?нтернет. ?нтернет-компанията – хост.бг, закупи свой конкурент – булхостинг.ком, с което се превръща в неоспорим лидер в областта на хостинг и домейн услугите с близо 7хил. клиенти.
Хост.бг е компания, възникнала преди малко повече от година, за което време успява да разтресе из основи позициите на своите конкуренти, отнемайки близо 50% от потенциалните клиенти на хостинг-услуги. Появата на хост.бг с мащабните им рекламни кампании, в най-големите български портали, обръщат пазара наопаки популяризирайки и издигайки до нови конкурентни равнища предлаганите до момента подобни услуги. ?менно увеличените разходи и по-малките приходи на основните им конкуренти, за да оцелят и привлечат нови клиенти водят до окрупняване на пазара.

За разлика от типичните дот-ком компании – с летящ старт и с огромно падение, бизнес-модела при хостинг-услугите е изключително здравословен, поради факта, че всяка страница в ?нтернет има нужда от своето местенце (хостинг), където да се разположи и развива. В зората от развитието на ?нтернет, хостинг-услугите масово се предоставяха безплатно, но от 1998г. насам еволюират до най-силно комерсиализираната и конкурентна услуга в световен мащаб. Безплатно предоставяните хостинг-услуги, като всяка подобна услуга са причина за нестабилността, несигурността и липсата на почти нулева поддръжка, вследствие на което по-сериозните и инициативни уебмастери се обръщат към платени хостинг-услуги.

В Българския ?нтернет, на пазара с хостинг-услуги се борят около 10 компании, от които 3 държат близо 80% пазарен дял – хост.бг (50%), дом.бг (20%) и дир.бг (10%).

This entry was posted in Business, Internet. Bookmark the permalink.

One Response to Окрупнителни процеси в Българския ?нтернет

  1. host.baba.mi says:

    Чакай като master card/Visa станат безплатни и тогава ще видим кво държите или по -точно къф ще го държите. хъ хъ хъ

Leave a Reply