?нтернет е отново в подем, който се очертава да продължи години напред

Според пазарни изследователи пазарът на онлайн реклама в САЩ ще расте през следващите години със стойности между 20 и 25%. Класическите медии пък трябва да се задоволят с плюс от 1.5% през тази и 2.5% през 2006 г. по оценките на Центъра за изследване на рекламата по света (World Advertising Research Center).

?нтернет секторът е в началото на дълъг подем, подчертава анализаторката Абигейл Робъртс. По думите й в момента всеки иска да се включи, преди компаниите да станат много скъпи. По примера на вестник “Ню Йорк таймс”, който миналата година купи портала About.com, дори и скептичният към интернет медиите магнат Рупърт Мърдок планира да инвестира в портал в САЩ. Двигатели на консолидацията са и компании като “Яху” (Yahoo) и интернет книжарницата “Амазон” (Amazon.com). За “Амазон” от интерес би бил например “Нетфликс” (Netflix), изтъква Робъртс. Популярният онлайн търговец вече се кооперира с онлайн разпространители на DVD. В областта на електронната търговия “класическите” търговци търсят най-вече специалисти по продажбата на цветя и бижута. Компании като Acquantive и Digitis получават запитвания от редица места, уточнява Робъртс.

“Петте години криза показаха кои са успе?ните бизнес модели и кои не”, посочва анализаторката от “Мърджърмаркит” Абигейл Робъртс. Освен това все повече клиенти избират ?ироколентова интернет връзка. В края на краищата, казва Робъртс, потребителите се възползват от всички интерактивни възможности, които които медията.

В Германия, смята Франкенбергер, интересни за международни предприемачи могат да бъдат предимно оператори на форуми и сайтове на общности като например Meinestadt.de или Knuddels.de. Трафикът по тези страници нарастна неимоверно, обяснява партньорът в Droege & Comp. По думите му в скалата на потребителите бързо се изкачват и сайтове за сравняване на цени като Geizkragen.de и портали за онлайн игри (Gamestar.de). Единствената мъчнотия в това е, че някои малки интернет компании се развиват толкова добре, че собствениците им не искат да ги продават, както отбелязва Абигейл Робъртс.

През последните месеци интернет бран?ът бе раздвижен от големи онлайн сливания. Конгломератът IAC/Interactive (Match.com, Expedia.com) придоби американската търсачка Ask Jeeves за близо 1.3 млрд. евро. Агенцията за онлайн реклама “Дабълклик” (Doubleclick) пък стана собственост на финансовия инвеститор “Хелмън и Фридмън” (Hellman & Friedman) срещу 820 млн. евро. ? след като германският интернет туроператор “Ластминит” (Lastminute.de) бе купен от британската Lastminute.com, целият пакет отиде при американския технологичен концерн “Сейбър холдингс” (Sabre Holdings).

Нарастващата атрактивност на покупките по интернет, изправя бран?а пред прелом, а онлайн компаниите отново са примамливи за инвеститорите. Темпът на сливания в отрасъла се усилва. Броят на сделките в Европа и САЩ за покупка на компании за електронна търговия, интернет услуги и онлайн реклама през последните 12 месеца е нараснал с над една трета в сравнение с предходната година, сочат данните на британския институт “Мърджърмаркит” (Mergermarket). Според бран?ови анализатори тенденцията ще се запази и занапред.

За миналите 12 месеца общата стойност на интернет придобиванията в САЩ и Европа възлиза на общо 11.4 млрд. евро. “Това е областта, към която в момента има най-много запитвания”, казва един инвестиционен банкер. “Първо ще се консолидира европейският пазар, а сетне ще дойдат и американците”, предрича и Торстен Франкенбергер, партньор в консултанската фирма “Дрьоге и компания” (Droege & Comp.).

?нтересна е също и Азия – според “Мърджърмаркит” европейски и американски предприемачи са закупили през 2004 г. три пъти повече азиатски търсачки и портали, отколкото година по-рано.

При това не само по-малки компании се купуват от по-големи. С инвестиции в мрежата се ангажират и класическите медийни и технологични концерни, както и финансови фондове.

дневник.бг

This entry was posted in Internet. Bookmark the permalink.

Leave a Reply