“Touching the void”

От цялата пасмина филми минали през очите и съзнанието ми, може би за цялата минала година, цитирания в заглавието на темата, меко казано ме разтрепери! Филмът е направен по действителен случай, за двама британски катерачи, които ре?ават да покорят един от малкото все още непокорен връх някъде в Андите, Южна Америка през 1985г. Върхът и до ден дне?ен остава покорен единствено от тях, а ако гледате филма ще разберете за ужаса, който преживяват. Уникалното във филма са и гледките към планината в Перу, както и убийствено реалистичното пресъздаване на случилото се с тях преди 20год. Филмът е и показано за чове?ките гранични състояния – от крайно отчаяние, до силна превъзбуда за постигане на целта. През цялото време героите на филма говорят от собствено лице за преживяното, като режисьора пресъздава с невероятна прецизност, звук и картина какъв е бил ужаса да пропадне? в ледник на 6000м. надм. височина и да знае?, че няма кой да ти помогне освен сам да разчита? на себе си – със счупен крак, без храна и вода!
“Да докосне? пустотата” си струва най-малкото заради близо 2ч. гледки и пеизажи, част от заобикалящата ги действителност, които даже в National Geographic не се срещат често запечатани! :-)
Заради невъзможните перспективи, от които е сниман филма е добре да разполагате с максимално голям монитор/тв, за максимален пространствен ефект от масивността на планината и неземната красота, там високо в Андите!
IMDB Rating: 8.1, Personal rating: 8.5 out of 10

This entry was posted in Movies. Bookmark the permalink.

Leave a Reply