“Мобилтел” пуска 4 пъти по-висока скорост до ?нтернет

Нова технология, осигуряваща четири пъти по-висока скорост за ?нтернет от досега?ната, пуска “Мобилтел”, съобщиха вчера от компанията. Тя е позната под името EDGE (Enhanced Data Rates for Global Evolution) и се смята за едно от приложенията на мобилните комуникации от трето поколение.
Скоростта за теглене на данни с EDGE достига до 240 Kbt в секунда, докато разпространената досега технология GPRS позволява до 64 Kbits. Обикновената GSM-връзка достига само до 9,6 KBits.
Скоростта на EDGE позволява пълноценно обменяне на информация от световната мрежа и сваляне на тежки файлове с игри, филми, музика.
“Мобилтел” започва да внася още тази седмица специални PCMCI мрежови карти, с чиято помощ сигналът на мобилната мрежа се адаптира за лаптоп. Така с помощта на картите, чиято цена все още не е определена, притежателите на лаптопи ще имат връзка с ?нтернет със скорост, надминаваща тази на повечето кабелни доставчици на ?нтернет. Те се задействат след поставянето в тях на SIM-картата от мобилния телефон.
От вчера EDGE има покритие в цяла София. От “Мобилтел” твърдят, че скоро такъв сигнал ще има над по-голямата част от територията на страната, тъй като на оператора му е необходимо да освободи капацитет за водене на телефонни разговори.
Досега?ните абонати на “Мобилтел” ще ползват технологията EDGE без да плащат допълнително за това, като за активирането й трябва да следват инструкциите в самите мобилни телефони. Както и при GPRS използването на технологията се таксува на обем изтеглена информация, не по време.

cnsys/segabg

This entry was posted in IT. Bookmark the permalink.

Leave a Reply