Как да купи? легално iPhone за $99 (има си своите уловки)

Случайно, през сайт като engadget.com разбрах, че AT&T предлагат refurbished iPhone-и за по $99, само през онлайн магазина им. В случая става въпрос за телефони, връщани през първата седмица от закупуването им. Потребители, които не се съгласяват с условията за ползване на AT&T или са останали разочаровани от може би не толкова удобния за многократни телефонни обаждания смартфон и ужасно слабата му батерия при по-пълноценно ползване в едно с 3G браузване – общо взето телефони в перфектно състояние, но вече разпечатани и може би с някоя много дребна драскотина по тях. Хората имат особен стигматизъм към всичко ползвано, ако ще да е няколко дни и държат да имат неразопкаовани продукти от всякакъв сорт – това пък дава ?анс на тези, които не са обременени с подобни комплекси да пазаруват refurbished електроника на много по-добри цени.
Нямах намерение да си ъпгрейдват старичкия и наистина поизносен вън?но iPhone 1st generation, но като видях офертата за $99 се проявиха първичните ми консуматорски инстинкти и се подадох на изку?ението, а и в случая цената е ужасно атрактивна за нещо, което ще ползвам непорядъчно често в ежедневието си за продукт с масови производтсвени характеристики. Отворих att.com, но въпреки уж приличната ми грамотност, особено в ползването на уеб-сайтове, ми бе трудно за ориентация как аджеба да го закупя – и явно е толкова масов проблема, че навсякъде из сайта ме преследва “прозорче” подтикващо ме към онлайн-чат с техен служител за помощ. Зачитайки се в дребния ?рифт към офертата се разбира, че за да го купи? трябва да има? Social security number (гарантира, че си поне резидент в страната), така че задължително ще ви трябва помощта на някой добронамерен американец в начинанието :-) Другата уловка, е че при покупка на iPhone задължително се натоварвате с $30 месечно за неограничен интернет на телефона – погледнато реално си е жестока оферта на фона на подобните оферти на БГ операторите; може да прекъсне? 2-год. договор при покупката му след първия месец, с което заплаща? $175 такса за прекъсване, без никакви други ангажименти към оператора – практически при онлайн покупката му плаща? $99 + такси (5%) + $70 дейта и телефонен план (минималния пакет на месец) и предвижда? още $175 за прекъсването на контракта или окончателно оптимистично ще ви излезе $344 след цялата патардия. Пак значително по-достъпно от БГ офертите за iPhone 3G. Остава да си го отключите за ползването му с БГ мрежите и ще се радвате на телефон, който е истинка революция! Мтел вече предлагат дейта-планове от по 1ГБ месечно за телефон за 20лв. без ДДС. ?стинските прелести на телефона са именно при ползваемостта на десетките му хиляди приложения с ?нтернет достъп и всичките ползи, които тази комбинация нови в реалния ни свят.

За мой голям късмет телефона пристигна ден преди да отлетя на гости в Чикаго и да усетя някои от безграничните му благинки ползвайки GPS+бърз 3G интернет (само дето батерията изсъхва за няколко часа!).

AppStore е наистина гениална платформа за инсталиране на приложения с най-голяма леснота сред коя да е мултимедийна платформа – инсталирането на софтуер под Windows ще ви се стори праисторическа мъка! ?деята за платформата е родена именно от хората, разработили софтуерното отключване на телефона (уж нелегален начин за ползването му), като след отключването му автоматично включваха приложението Installer. От Apple съвсем прагматично подходиха към новаторството на “хакерите” и направо ги прилапаха да разработят същата платформа официално с техния бренд – и бум, роди се най-мощната софтуерна платформа от появата на Windows, с което Steve Jobs придоби още по-култов ореол, опазили се от Microsoft или кой да е друг мастодонт да репликира идеята им по-бързо и с по-добър маркетинг. Въпреки огромната комерсиализация, с което е заобиколен всеки продукт на Apple, трябва да призная, че се чувствам щастлив собственик на iPhone, който погледнато другояче си е чиста проба закрепостяване в мрежата на Apple (очеваден пример е насилственото ползване на ужасния iTunes).

Long live the iPhone!

This entry was posted in iphone and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply