От лятото от София до Солун ще се стига за 5,5 часа с влак

До края на второто тримесечие българските и гръцките железници пускат нов бърз влак. Той ще взема разстоянието от София до Солун за 5,30 часа, без престой на границата. За това се споразумяха българският и гръцкият транспортни министри Николай Василев и Михалис Ляпис. Те подписаха съвместен протокол при посещението си на ГКПП Кулата – Промахон. Документът предвижда влаковете да бъдат 2. На?ият ще е една от 25-те мотриси “Сименс-дезиро”, каза Василев.
Сега влаковете между София и Солун пътуват около 7,40 часа, заради престоя на Кулата. Според Василев новият влак ще има 1-2 минути престой на границата. Митническата и паспортната проверки ще се правят от екипи, които ще се качват от Благоевград. Опит да се пусне скоростен влак между София и Солун има?е в края на миналата година. Три дни след пускането му обаче, на 12 декември, той спря по искане на гръцката страна заради технически проблеми. ?стинската причина е, че гръцките железници са собственици на всички автобуси, които се движат от София до Солун, каза източник от българската делегация. Според гръцкото законодателство разре?ение за откриване на редовна международна автобусна линия в южната ни съседка не може да се даде без подписа на генералния директор на гръцките железници.
Според подписания вчера протокол до 2011 г. двете жп-администрации ще намалят на 3,30 часа времето на пътуването София-Солун. Дотогава Гърция трябва да електрифицира жп-линията от Промахон до Солун. До 2013 г. се очаква да бъде изградена и автомагистрала “Струма”. Гръцката страна се ангажира също до края на юни да е готова с ГКПП Гоце Делчев – Драма.

This entry was posted in Business. Bookmark the permalink.

Leave a Reply