Зад пердето на Брадър ?оуто

Бъл­га­рия ве­че не е съ­ща­та! Чу­до­то ста­на пред очи­те на ми­ли­о­ни! ?н­ку­ба­то­рът на “Big Brother” из­лю­пи по­бе­ди­тел, ан­ге­ли сли­зат от не­бе­то над Но­ва те­ле­ви­зия и сви­рят на фан­фа­ри! 200 000 ле­ва са то­ва, не е ?е­га ра­бо­та!

Ця­ла сед­ми­ца вес­т­ни­ци­те па­дат в кра­ка­та на но­вия идол, а той се нуж­дае ка­то рим­с­ки им­пе­ра­тор от чо­век, кой­то да пъ­ту­ва с не­го в три­ум­фал­на­та ко­лес­ни­ца и да му ?еп­не на ухо­то “Пом­ни, че си смър­тен!”.
Ко­га­то след 89-а иде­о­ло­ги­я­та от­с­тъ­пи мяс­то на па­ри­те, смет­нах­ме, че то­ва прос­то е зав­ръ­ща­не към ре­ал­нос­ти­те. А то би­ло са­мо на­ча­ло­то на ед­но го­ля­мо “ри­а­ли­ти-?оу”! Ви­дях­ме как­ва е си­ла­та на парата! За нея хо­ра­та са го­то­ви да ядат чер­веи и хле­бар­ки, гле­да­ли сме то­ва в дру­ги те­ле­ви­зи­он­ни ?оупрог­ра­ми. Парата не­у­дър­жи­мо пре­об­ра­зи на­?и­те гра­до­ве и ги ук­ра­си с мут­ро­ба­рок. Тя на­пъл­ни стра­ни­ци­те на таб­ло­и­ди­те с рек­ла­ми за пуб­лич­ни до­мо­ве. Твър­де бук­вал­но при­ех­ме, че всич­ко се про­да­ва. В кни­ги­те на ан­г­ли­ча­ни­на Са­мю­ел Пийпс пи­?е, че ако ня­кой от прис­лу­га­та в за­мъ­ка се дър­жи неп­ри­лич­но край тра­пе­за­та на лор­да и взе­ме, че из­пус­не га­зо­ве, вед­на­га би­ва нап­ляс­кан и увол­нен от ра­бо­та. А у нас го по­каз­ват по те­ле­ви­зи­я­та и той ста­ва на­ци­о­на­лен обект на въз­хи­ще­ние! Раз­би­ра­те ли за­що Але­ко е пи­сал, че ни тряб­ват пре­ди всич­ко иде­а­ли? За­що­то иде­а­ли­те тряб­ва да уп­рав­ля­ват парата, а не тя да ги за­мес­ти!
Да­ли да при­е­мем, че ге­ро­и­те от “Биг Бра­дър” са ек­с­т­ракт от на­ци­я­та? Все пак, явя­ва­ли са се на те­жък кас­тинг и са под­би­ра­ни от пси­хо­ло­зи? Не бър­зай­те с из­во­ди­те! Ед­на ма­?и­на за па­ри ги сло­жи ка­то не­из­вес­т­ни яй­чи­ца под про­жек­то­ри­те си и от топ­ли­на­та се из­лю­пи­ха драз­не­щи му­тан­ти. Те под­с­ка­чат, пър­дят, го­во­рят на ди­а­лект, сно­?а­ват се пред ка­ме­ри­те, тро­?ат ча­?и и хо­дят на сме­се­ни двой­ки в кло­зе­та.
По-ин­те­рес­ни са ми оне­зи в тъм­но­то, зад про­жек­то­ри­те, зад ка­ме­ри­те, зад лъс­ка­ви­те бю­ра в офи­си­те. Та­ки­ва хо­ра на­ро­дът е на­ре­къл “пер­де­та”, днес ги виж­да­ме нав­ся­къ­де – в по­ли­ти­ка­та, в дър­жав­ни­те ин­с­ти­ту­ции, в съ­да и по­ли­ци­я­та, за­що да ги ня­ма в ?оубиз­не­са, кой­то е из­мис­лен, по ду­ми­те на аме­ри­кан­с­кия аван­гар­ден ху­дож­ник Ан­ди Уор­хол, за да да­де на все­ки­го не­го­ви­те пет­най­сет ми­ну­ти по­пу­ляр­ност?! Да, но “пер­де­то” мо­же да е ?а­ре­на под­роб­ност от пей­за­жа, а не да го за­ту­ля!
Как­во ни ча­ка се­га, ко­га­то се ос­во­бо­дих­ме ма­кар и вре­мен­но от все­на­род­на­та гри­жа кой ще спе­че­ли наг­ра­да­та на “Биг Бра­дър”? Пред­с­тои ни, например, рано отпадналата Стой­ка да тръг­не на ло­го­пед и да пре­о­до­лее ди­а­лек­та си, а пос­ле да во­ди соб­с­т­ве­но пре­да­ва­не по ня­коя те­ле­ви­зия, да се из­каз­ва за­ то­ва на­къ­де да се раз­ви­ва Бъл­га­рия, да ин­тер­вю­и­ра пре­ми­е­ри и пре­зи­ден­ти, пос­ле да вле­зе в ре­до­ве­те на еди-коя си пар­тия, а за­що не един прек­ра­сен ден да сед­не и в пар­ла­мен­та, бай ба­бо да не ни е уро­ки! Всъщ­ност, то да е са­мо Стой­ка! Ами Здрав­ко, ами За­ра, ами Най­ден? Ами ге­ро­и­те от след­ва­щи­те “Бра­дър”-и? Кой­то си па­да по ри­а­ли­ти-?о­у­та, има чуд­на­та въз­мож­ност цял жи­вот да жи­вее в та­ко­ва!
Кръс­тьо Кръс­тев

P.S. Чи­та­тел на “Стър­?ел” чул по ра­ди­о­то ме­дий­ни­ят ек­с­перт с па­пи­он­ка Ге­ор­ги Ло­за­нов да въз­х­ва­лява “Биг бра­дър”. Зна­е­те ли за­що? – по­пи­та чи­та­те­лят. – За­що­то сес­т­ра­та на Ге­ор­ги Ло­за­нов, Ол­га Ло­за­но­ва, е про­ду­цент на ?о­у­то от стра­на на Но­ва те­ле­ви­зия. Брат сес­т­ра не хра­ни, но мо­же да е об­рат­но­то, ако я бра­ни. Про­ду­цен­ти­те на “Биг бра­дър” мо­жа­ха да хва­нат на ку­кич­ка­та дос­та на­род, но не и чи­та­те­ли­те на “С­тър­?ел”.
Втори P.S. В Македония също следяха българския “Биг брадър”. Ето коментар от един техен интернет сайт: “Во бугарскиот Big Brother паднаа трима играчи. Бугарска работа. ?ма?е и еден педер во кукята. Го показуваа как си го дрка во WC.”

ide.li

This entry was posted in Life. Bookmark the permalink.

Leave a Reply